April 15, 2024

 Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

2
Prempeh integrated science

Prempeh integrated science

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

Prempeh integrated science: Candidates are require to attempt all questions within a standard time frame. Choose any of the options A, B, C and D as the correct answer

1. What is the name of the scientist who first discovered penicillin

A. Becquerel B. Fleming C. Archimedes D. Lavoisier

 

2. To which of the following classes of arthropod do spiders belong

A. Insecta B. crustacea C. arachnida D. Myriapoda

 

3. Which of the following statement(s) is/are true about the theory of the particulate nature of matter

I. Living things are made up of a complex mixture of pure substances

II. Matter is made up of atoms

III. Matter is made up of ions

IV. Matter is made of molecules.

A. I only B. I and II only C. II, III and IV only D. I, II, III and IV

 

4. Who discovered the cells of the living organisms

A. Robert Brown B. Robert Hooke C. Robert Koch D. Louis Pasteur

 

5. Which chemical process of rock weathering produces a new mineral with water crystallization

A. Hydrolis B. hydration   C. solution D. carbonation

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

6. The uneven heating of the earth’s surface is caused by all of the following except

A. The curvature of the earth

B. The rotation of the earth

C. Differences in the absorption of radiant heat energy by water and land

D. Differences in the velocities of seismic waves

 

7. Plants absorb soil nitrogen in the form of

A. Nitrogen gas B. ammonia gas C. nitrite gas D. nitrate ion

 

8. Below is a list of parts of the mammalian skeleton

I. Skull II. Vertebrae III. Clavicle IV. Humerus V. tibia VI. Fibula VII. Femur  VIII. Radius IX. Ulna X. pelvic girdle

The appendicular skeleton includes all the parts listed above except?

A. I and II B. III, IV and V C. VI, VII and VIII D. IV, VI and VII

 

9. Which part of the flower make up the carpel

A. Anther and filament

B. Ovary, style and anther

C. Ovary, filament and stigma

D. Ovary, style and stigma

 

10. Which of the following diseases is caused by vitamin deficiency

A. Ascariasis B. dysentery C. night blindness D. tuberculosis

 

Integrated Science Question Bank

11. The presence of villi in the ileum is to

A. Speed up the process of digestion

B. Keep food in the ileum for a longer time for digestion to be completed

C. Secrete digestive enzymes

D. Increase the surface area of the ileum for absorption

 

12. Which of the following is the main product of cell respiration

A. Carbon dioxide B. energy C. glucose D. water

 

13. Which of the following is an example of diffusion of mammals

A. Movement of urine from the kidney into the urinary bladder

B. Movement of saliva from the salivary glands into the buccal cavity

C. Sweating

D. Gaseous exchange in the alveoli of the lungs

 

14. Which of the following is not a product of photosynthesis

A. Oxygen B. chlorophyl C. carbon dioxide D. water

 

15. A quadrat is used to sample

A. Floating organisms of a marine habitat

B. Floating organisms of a freshwater habitat

C. Land animals

D. Land vegetables

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

16. Temperature is an example of

A. A biotic factor B. an abiotic factor C. a secondary consumer D. a producer

 

17. Human activities are responsible for the following effects on the earth’s atmosphere

A. Global warming and acid rain

B. Global warming and population increase

C. Population increase and acid rain

D. Increase in gravitational pull on the earth and lead poisoning

 

18. Which of the following is likely to make a child a cripple

A. Malaria B. cholera C. tuberculosis D. poliomyelitis

 

19. Which of the following substances reacts with an alkali to produce a gas that has pungent smell, turns red litmus blue and does not have any effect on blue litmus paper

A. Hydrochloric acid, aq HCl

B. Ammonium tetraoxosulphate (VI), (NH4)2SO4

C. Ammonia gas, NH3(g)

D. Sodium hydroxide, NaOH

 

20. Purple colouration of older leaves of plants is a major deficiency symptom of

A. Calcium B. nitrogen C. potassium D. phosphorus

 

Integrated Science Question Bank (Objectives)

21. Water is polar because it

A. Boils at 100oc

B. Is attracted by charged materials

C. Falls by gravity

D. Contains an oxygen atom in the molecule

 

22. Through which of the following sources or processes can water get contaminated

I. Burning fuels containing sulphur

II. Allowing domestic waste to flow into rivers

III. Using organic manure

IV. Use of inorganic manure

A. I, II only B. II and III only C. I, II and IV only D. I, II and III only

 

23. Which chamber of the digestive system of ruminants regurgitates cud for chewing

A. Rumen B. reticulum C. omasum D. abomasum

 

24. Ultra-filtration is caused by pressure being set up in the glomerulus of the Bowman’s capsule because

A. The afferent arteriole is longer than the efferent arteriole

B. The afferent arteriole is wider that the efferent arteriole

C. The efferent arteriole is wider that the afferent arteriole

D. The efferent arteriole is longer than the afferent arteriole

 

25. Which of the following is the outermost embryonic membrane of the mammalian embryo

A. Amnion B. allantois C. chorion D. yolk sac

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

26. The identical twins look alike because

A. They develop from one ovum fertilized by two sperm at the same time

B. They develop from two ova fertilized by one sperm at the same time

C. They develop from two ova fertilized by two sperm at the same time

D. They develop from one ovum fertilized by one sperm

 

27. A patient with blood pressure reading of 200/120 mmHg is likely to be suffering from

A. Hypotension B. cardiac arrest C. stroke D. hypertension

 

28. Which of the following materials can easily conduct heat and electricity

I. Insulator II. Conductors III. Semi-conductors

A. I, II and III B. II and III only C. I only D. III only

 

29. All of the following materials are insulators except

A. Copper B. rubber C. polythene D. air

 

30. Which radiant emission can be used to examine cracks in casting

A. Alpha B. gamma X-ray D. beta

 

Prempeh Question Bank (Objectives)

31. A submarine at a depth in the sea will resurface when

A. The pressure on it reduced

B. Its speed is reduced

C. Water is pumped out of it

D. Air is pumped out of it

 

32. Which of the following methods will you use to put out the fire if someone’s clothing catches fir in the kitchen

A. Sand bucket B. fire blanket C. add cold oil D. carbon dioxide gas

 

33. Which of the following ingredients are necessary to create and sustain a fire

I. Heat II. Oxygen III. Fuel

A. I and II B. I anly C. II and III only D. I, II and III

 

34. Hospital waste is a special type of waste that is burnt in kilns in some hospitals to

A. Save the lives of patients in the hospital

B. Save energy used in the hospital

C. Prevent contact with humans and animals so that it does not transmit diseases

D. Recycle the disposable metal waste

 

35. Which of the following statements about small-scale industry is true

A. It makes use of advanced technology

B. It is always capital intensive

C. It is always sited in rural areas

D. It operates with minimum input

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

36. The method of growing small amounts of tissue in nutrients to make whole new plants is called

A. Plant culture B. genetic engineering C. tissue culture D. nutrient culture

 

37. Biotechnology is applied in the production of which of the following substances

I. Banku II. Beer III. Insulin IV. Some drugs

A. I and II only B. II and III only C. I, II and IV only D. I, II, III and IV

 

38. The SI unit of work is the

A. Ampere B. Joule C. newton D. watt

 

39. Brass is an alloy of

A. Copper and tin B. copper and zinc C. lead and tin D. nickel and chromium

 

40. The following negative effects will be brought about on the environment by bauxite mining

I. Dust pollution

II. Communities may lose their farmlands

III. Dust and sound pollution may affect the health of the people

IV. Rainfall will stop

A. II B. II and IV C. I, II and III D. I and II

 

Question Bank (Objectives)

41. Oil spillage onshore and offshore can cause the following

I. Kill marine animals

II. Destroy farms

III. Start fires when the oil comes into contact with heat

IV. Displeasure and agitation among businesses in the communities near the spillage site

A. I and III B. I and IV C. I, II and III D. I, II, III and IV

 

42. Iron corrodes when it is in contact with

A. Just air B. just moisture C. air and moisture D. oil

 

43. The following are examples of how the production of petrochemicals has made living comfortable or cheaper

A. Plastics have replaced glass, wood and metal in many areas of life

B. Plastics are used to make medicines

C. Plastics are cheap

D. Some plastics produce hydrogen chloride gas when burnt

 

44. Daytime slumber is a symptom of an advanced stage of

A. Trypanosomiasis B. schistosomiasis C. onchocerciasis D. elephantiasis

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

45. The following are causes of non-pathogenic diseases except

A. Stress B. malnutrition C. toxins D. viruses

 

46. Which of the following methods of pest and disease control is most ecologically friendly

A. Cultural methods

B. Physical method

C. Integrated pest management

D. Biological method

 

47. Abelmoschus is the botanical name for

A. Onion B. pepper C. lettuce D. okro

 

48. Mulching is done mainly to

A. Conserve soil moisture

B. Conserve soil nutrients

C. Protect soil microbes

D. Control leaching

 

49. The part of the mammalian brain concerned with such life activities as memory, vision, touch and taste is the

A. Cerebral cortex B. cerebellum C. optic lobe D. medulla oblongata

 

50. Which of the following is not a primary colour of light

A. Red B. blue C. yellow D. green

 

Integrated Science Question Bank (Objectives)

51. The colour of light depends on its

A. Amplitude B. intensity C. velocity D. frequency

 

52. A non-luminous object such as the moon can be seen when the light falling on it is

A. Absorbed B. diffracted C. reflected D. refracted

 

53. The heat required to raise the temperature of  5Kg of water by 5oc (specific heat capacity of water is 4200 JKg-1K-1) is

A. 50 KJ B. 85 KJ C. 105 KJ D. 115 KJ

 

54. The heat required to melt a substance (melting point 60oc, specific heat capacity 100 JKg-1K-1 and latent heat of fusion 20,000 JKg-1) of mass 0.50 Kg, initially at 50oC, is

A. 1050 J B. 1500 J C. 10,000 J D. 10,500 J

 

55. The purpose of the constriction in the stem of a clinical thermometer is to

A. Prevent the liquid from expanding beyond that point

B. Prevent the liquid from flowing back into the bulb

C. Increase the flow of the liquid

D. Make the thermometer respond more quickly to temperature change

 

Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

56. Which of the following statements about mercury as a thermometric liquid is true

A. it has a low heat capacity

B. It is colourless

C. It does not vaporize

D. It has high density

 

57. In human, the sex of a baby is determined by

A. The egg B. the sperm C. both egg cell and sperm D. neither egg cell nor sperm

 

58. A test cross is used to check the genotype of

A. A dominant phenotype

B. A dominant heterozygote

C. Recessive homozygote

D. A recessive phenotype

 

59. Which of the following statements about evaporation is correct

A. It only occurs at certain temperatures

B. The rate increases with a decrease in temperature

C. It occurs throughout a liquid

D. The fater moving particles escape from the surface of a liquid

 

60. Sunlight can raise the temperature of metals more quickly than raising the temperature of water because

A. The specific heat capacity of metal is lower than that of water

B. The specific heat capacity of metal is greater than that of water

C. Metals radiate more heat than water

D. Water conducts heat more quickly than metal

 

Other also read: Presec Integrated Science Question Bank (objectives)

Answers To Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

  1. B
  2. C
  3. C
  4. B
  5. B
  6. D
  7. D
  8. A
  9. D
  10. C
  11. D
  12. B
  13. D
  14. A
  15. D
  16. B
  17. A
  18. D
  19. B
  20. B
  21. B
  22. C
  23. D
  24. B
  25. C
  26. D
  27. D
  28. B
  29. A
  30. B
  31. C
  32. B
  33. D
  34. C
  35. D
  36. C
  37. D
  38. B
  39. B
  40. C
  41. D
  42. C
  43. A
  44. A
  45. D
  46. C
  47. D
  48. A
  49. A
  50. C
  51. A
  52. C
  53. C
  54. D
  55. B
  56. C
  57. B
  58. A
  59. D
  60. A
Post Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by Educative News and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

2 thoughts on “ Prempeh Integrated Science Question Bank (Objectives)

  1. I gets better understanding anytime I solve such questions. It’s really helps me a lot to learn and understand new terms concerning integrated science

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *