April 23, 2024

Presec Integrated Science Question Bank (objectives)

0
Presec integrated science questions bank

Presec integrated science questions bank

Presec Integrated Science Questions Bank (Objectives)

Presec Integrated Science: Candidates must select the correct answer from the list labeled A, B, C and D. Standard WAEC time applies.

1. Weight is measured in

A. Newtons B. Kilograms C. Joules D. Watts

 

2. On which of the following laminae is the centre of gravity correctly shown? (See figure below)

 

3. Both organix and inorganic acids have the following properties in common

I. They have a strong scent

II. They undergo neutralization reactions

III. They produce esters

IV. They donate protons

A. I only B. II only C. I and II only D. II and IV only

 

4. If one parent has a genotype AB and the other has a genotype B, they cannot produce children with blood group

A. AB          B. O          C. B           D. A

 

5. Which of the following is a bacteria disease

A. Tuberculosis B. Malaria C. Bilhazia D. Measles

 

Others also read: Who will be buying charcoal? The flaws in the free SHS

Presec Integrated Science

6. Which of the following functions does not apply to the skeleton

A. Protects soft parts of the body        B. produces red blood cells

C. Supports the body                 D. Contracts to bring about movement

 

7.  The process by which solid iodine changes into a gas is called

D. Sublimation B. Condensation C. Evaporation D. Freezing

 

8. Which of the following colors of light is least deviated when white light is passed through a prism (see figure below)

A. Blue        B. Red         C. Violet         D. Yellow

 

9. An evaporating liquid decreases in temperature because

A. The molecules of the liquid move randomly

B. The liquid is cooled by the surrounding air

C. The escaping molecules takes heat energy from the remaining liquid

D. The faster molecules escape from the liquid

 

10. The work done in lifting a load of 150 N from the floor to a shelf 1.5 m high is

A. 225J         B. 75J        C. 750J      D. 7500J

 

Presec Integrated Science Questions Bank (Objectives)

 

11. What is the normal length of a human pregnancy?

A. 28 weeks          B. 32 weeks         C. 40 weeks        D. 52 weeks

 

12. Which of the following contributes to the formation of rain clouds

I. Transpiration II. Evaporation III. Precipitation

A. I only         B. I and II only              C. I and III only           D. I, II and III

 

13. Which of the mixtures is a colloid

A. Common salt in water        B. Sugar in water      C. Cooked starch in water         D. Alum in water

 

14. Which of the following can be spread by droplets infection?

A. Malaria          B. cholera          C. cancer          D. tuberculosis

 

15. Which of the following diseases can people not be immunized against?

A. Cancer          B. yellow fever           C. polio           D. tuberculosis

 

Presec Integrated Science

16. In the early days before magnetic compasses have been designed, what did seamen use to enable them to navigate across the sea

A. solenoid        B. a lump of iron      C. iodestone      D. soft iron

 

17. Electricity is changed from a very high voltage to the comparatively low voltage used in the home be means of a

A. Step-up transformer         B. step-down transformer         C. motor        D. dynamo

 

18. When standing in deep water in a swimming pool, a person’s height appears to be shorter than normal . this is due to

A. Refraction        B. reflection            C. total internal reflection        D. dispersion

 

19. Sulphur dioxide from industrial chimneys forms trioxosulphate  (IV) acid (sulphurous acid) during high humidity. This falls as rain, producing

A. Acid rain                 B. sulphur dioxide raid          C. smog               D. hail and snow

 

Questions Bank (Objectives)

 

20. Malaria and coccidiosis are both caused by

A. Bacteria                    B. fungi                   C. protozoa                D. viruses

 

21. Which pollutant is not produced by petrol-driven cars and lorries

A. Sulphur dioxie                        B. lead          C. Carobon mono dioxide       D. carbon dioxide

 

22. Which of the following is an example of a second-class lever

A. Wheelbarrow          B. Scissors           C. Tongs                  D. Crowbar

 

23. In which part of a leaf is the greatest amount of glucose produced during photosynthesis

A. Upper epidermal cells         B. palisade cells        C. Spongy mesophyll cells       D. lower epidermal cells

 

24. A device that moves fluids in one direction only from chamber to chamber is

A. A siphon                   B. a hydraulic press                 C. an engine           D. a pump

 

25. By crossing two heterozygous tall pea plants, the offspring will be

A. All dwarf               B. all tall            C. in the ration 3 tall : 1 dwarf             D. in the ration 1 tall : 3 dwarf

 

Presec Integrated Science

26. Which part of the body can cataracts affect?

A. The heart            B. the lungs               C. the skin         D. the eyes

 

27. Which of the following combinations is correct for the products of aerobic respiration?

A. Lactic acid, carbond dioxide, energy, heat

B. Alcohol, carbon dioxide, energy, heat

C. Water, carbon dioxide, energy, heat

D. Carbon dioxide, energy, heat

 

28. At which position on the principal axis of a converging mirror should an object be placed in order to produce a real, inverted image of the same size as the object itself

A. At the focal point     B. between the pole and the focal point       C. At the centre of curvature       D. at infinity

 

29. In which of the following media does sound travel fastest

A. Water                  B. air                    C. iron            D. wood

 

Presec Integrated Science Questions Bank (Objectives)

 

30. Sound can be said to pollute the surroundings when

A. The intensity is very high                      B. the pitch varies a lot                      C. the sound is produced by striking metals                                                 D. the sound is produced by traditional drums

 

31. The lens of the human eye is dilated or contracted by the action of the

A. Vitreous humour                B. ciliary muscles             C. iris         D. intensity of light passing through the pupil

 

32. If a solution is prepared by dissolving 20g of sodium hydroxide (NaOH) to make 1dm3 of aqueous solution, what is the concentration in mole per dm3(relative atomic mass of: hydrogen = 1, oxygent = 16, sodium = 23)

A. 0.2                        B. 0.3            C. 0.4          D. 0.5

 

33. Some fine fruits and flowers have a fine smell because

A. They have been sprayed with lavender

B. The have been washed well

C. They contain a mixture of esters (also called alkyl alkanoates)

D. They contain certain bases which are also alkalis

 

34. Hard water can be softened by

I. Distillation

II. Neutralising the carbonic acid with lime

III. Applying ion exchange resin

IV. Filtration

A. I and II only             B. II and III only                C. I, II and III only           D. I, II, III and IV

 

35. Most external parasites of ruminants can be effectively controlled by

A. Dipping                 B. antibiotic treatment                C. drenching            D. clean feeding

 

Presec Integrated Science

36. Which of the following is a property enzymes

A. They undergo chemical changes during chemical reactions

B. They are decomposed by decomposers

C. They work within a wide range of temperatures

D. They are found in living organisms

 

37. Ash from burnt plant materials can be used to prepare local soap because it contains

A. Ammonia           B. hydrochloric acid              C. potash           D. sodium chloride

 

38. Which of the following diseases may produce blood in a person’s urine

A. Measles                  B. cataracts            C. bilharziasis            D. rabies

 

39. Which of the following is likely to be a source of infection for dysentry

A. A mosquito bite            B. contaminated food         C. improperly cooked meat       D. dirty clothes

Questions Bank (Objectives)

40. When Soft iorn is attached to a strong magnet, it becomes

A. A permant magnet           B. a temporary magnet         C. an electromagnet        D. iodestone

 

41. Soft iron quickly loses its magnetism because it has

A. Low permeability        B. low coecitivity            C. high retentivity             D. low retentivity

 

42. A variable resistor used in stage management to control brightness of lights and as a volume control in radios called

A. A thermostat               B. a rheostat          C. a thermistor           D. a graduator

 

43. The relative density of the acid in a car battery can be measure with

A. A voltmeter           B. a potentiometer               C. a hygrometer          D. a hydrometer

 

44. If the velocity of sound is 300 ms-1, the wavelength of sound of frequency 120 Hz is

A. 25 m                B. 2.5 m                    C. 250 m           D. 25 m

 

45. The main advantage of the free range system of keeping poultry is that

A. More birds are kept on a unit area of land

B. Birds can obtain enough green vegetables and grit

C. Birds interact with others from other poultry houses

D. Birds provide a high amount of litter for use as manure

Presec Integrated Science

46. The pressure, in Ncm-3exerted on the ground by the cube in the figure below is

A. 4                  B. 5                C. 10                  D. 40

 

47. In the figure below, the moment of the force, 20N, about point X is

A. 25 Ncm                B. 4 Ncm                  C. 20 Ncm        D. 100 Ncm

 

48. Why is it necessary to format a diskette before use in a computer

A. To enable the diskette to boot the computer

B. To make the diskette compatible with the computer

C. To provide more working space on the diskette

D. To extend the working life of the diskette

 

49. Pascal’s principle states that

A. Water seeks its own level

B. nature abhors a vacuum

C. the pressure at any point in a liquid acts equally in all directions

D. the pressure in a liquid is proportional to the depth of the point below the surface

 

Presec Integrated Science Questions Bank (Objectives)

50. Sickle-cell anaemia is an example of

A. Sex-linkage              B. multiple alleles             C. partial dominance           D. blood grouping

 

51. If 15 children from a class of 45 can roll their tongues, the percentage of rollers is

A. 25%              B. 40%              C. 33 1/3%                  D. 35%

 

52. Koplik’s spots are a symptoms of

A. Malaria                     B. typhoid              C. measles                D. elephantiasis

 

53. Which of the following is not a name of cannabis

A. Hemp                  B. grass               C. pot                D. snow

 

54. Which of the following combinations do all carbohydrates contain

A. Sulphur, carbon, hydrogen and oxygen

B. Carbon, hydrogen and oxygen

C. Carbon, hydrogen and nitrogen

D. Carbon, argon and oxygen

 

55. Which of the following does not contain one-way valves

A. Heart                       B. veins                   C. capilaries             D. lymp vessels

 

Presec Integrated Science

56. Oxidation is said to occur when a metal joins chemically with

A. Nitrogen                     B. oxygen                     C. another metal          D. hydrogen

 

57. Carbon monoxide is poisonous when inhaled in an enclosed space. How does it poison the body

A. It enters the brain and kill the nerves

B. It enters the stomach and causes vomiting

C. It blocks the path of oxygen into the blood

D. It causes severe headache

 

58. The energy needed for natural cycles to operate is obtained from

A. The air              B. the sun               C. the conservation practices         D. decomposers

 

59. Bronze is an alloy made of

A. Copper, zinc and tin               B. aluminium and copper           C. copper and tin     D. copper and lead

 

60. If a child has fever, runny nose, red sore eyes and a rash inside the mouth, which of the following diseases is he likely to be suffering from

A. Polio                              B. malaria                  C. measles                   D. whooping cough

 

Answers to the Presec integrated science questions bank (objectives)

1. A

2. D

3. D

4. B

5. A

6. D

7. A

8. B

9. C

10. A

11. C

12. B

13. C

14. D

15. A

16. C

17. B

18. A

19. A

20. C

21. A

22. A

23. B

24. D

25. C

26. D

27. C

28. C

29. C

30. A

31. B

32. D

33. C

34. C

35. A

36. D

37. C

38. C

39. B

40. B

41. D

42. B

43. B

44. B

45. B

46. C

47. D

48. B

49. C

50. C

51. C

52. C

53. D

54. B

55. C

56. B

57. C

58. B

59. C

60. C

 

Post Disclaimer

The information contained in this post is for general information purposes only. The information is provided by Educative News and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the post for any purpose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *